Nov 13 2016

img_1062

Hej soliga vintersöndag! Som ni vet var jag hos läkaren tidigare i veckan för undersökning och provtagning och i fredags fick jag mina provsvar och en diagnos – Graves sjukdom (eller giftstruma som det heter i folkmun). Det är en autoimmun sjukdom som dels gör att min sköldkörtel producerar för mycket hormon men som också gör att mitt immunförsvar attackerar min kropp istället för att skydda den. Förutom alla vanliga symptom vid för mycket produktion av hormoner som hjärtklappning, hög ämnesomsättning, oro i kroppen och att känna sig för varm så är det vanligt att den här sjukdomen tex även sätter sig på ögonen och bryter ner kroppens muskler. En del blir bra efter långtidsbehandling av medicin och blir då helt friska, andra har sjukdomen i skov och en del behöver operera bort delar av eller hela sköldkörteln. Jag påbörjade min behandling igår och ska nu i två veckor äta en medicin som beskrivs som en snäll cellgift. Den ska stoppa min sköldkörtelproduktion och om två veckor ska jag tillsätta en medicin som ska ge mig dessa hormoner igen. Om tre veckor ska jag ta nya prover för att se hur kroppen svarar på medicinen och sen får vi ta det därifrån. En vanlig biverkning av medicinen jag påbörjade igår är att den kan påverka benmärgen så att antalet av vita blodkroppar sjunker. Vilket i sin tur leder till försämrat försvar mot infektioner. Så vid minsta lilla infektionssymptom eller vid feber över 38,5 så måste jag in till sjukhuset och ta prover på mina vita blodkroppar. Så där har vi mitt liv just nu. Jag hoppas att jag slipper sjukskrivning, vilket är vanligt till en början och något som min läkare redan har pratat om men jag måste också försöka lära mig att ta det lugnt, att inte utsätta kroppen för hög ansträngning och att inte stressa. Men som en kär vän sagt så är jag ju en ”prestationsmänniska av rang” så det är tufft att inse att jag inte orkar lika mycket som för bara några veckor sedan. Jag måste också tillåta mig själv att känna efter hur jag mår, att lyssna på kroppen och inte minst att låta andra få veta hur jag mår. Ni kan väl hålla tummarna för mig att kroppen svarar bra på medicinen så att jag är frisk om några månader igen ♥