Oct 21 2013

SKOLA & ARBETE:

1342555731960_5936870
Hur många timmar per dag tror du att du pluggar? Det beror helt och hållet på vilken kurs jag läser. Intensiva och svåra kurser kräver mer tid och energi än ”lätta”. Jag kanske pluggar omkring ± 6-7 timmar om dagen såvida jag inte har skola samma dag för då blir det inte lika många timmars självstudier. Statistiken som jag läser nu är både tung och svår så då krävs det betydligt fler timmar. Jag pluggar även på helgerna så jag är egentligen aldrig ledig.

Studerar du på distans? Just nu har jag en obligatorisk termin så jag läser på plats i Kalmar. Jag har studerat på distans tidigare och senast i våras då jag ändrade en del kurser. I våras läste jag e-logistik, e-handel samt det ansvarsfulla modeföretaget på distans. Den sistnämnda kursen hade dock obligatoriska träffar i Borås.

Är det krävande? Att studera är krävande oavsett om man läser på distans eller via ett campus. Det är vanligt med studenter som kommer direkt från gymnasiet och som tror att det är lika lekande lätt på universitet som på gymnasiet. Går man in med den inställningen så blir det svårt att klara sin utbildning. Det finns även dem som tror att studentlivet är en enda stor fest, så är inte fallet. Universitetet ligger på en helt annan nivå än tidigare skolår. Du förväntas klara av självstudier på en ca 30-40 timmar i veckan samtidigt som du ofta har flera uppgifter att jobba med. Halkar du efter kan det vara jobbigt att komma igen! Festar du tre gånger i veckan istället för att tentaplugga så blir det återigen svårt att hänga med. Oftast lånar man ju pengar för att studera på universitetet, det är en investering i dig själv som inte bör festas eller slösas bort!

Vad kan man jobba med när du gått klart din utbildning? När jag är klar så är jag utbildad handelsekonom, det vill säga en ekonom med inriktning på handel och service. Jag kan mer eller mindre jobba med allt som har med ekonomi att göra men jag kan också jobba med utveckling, organisering och marknadsföring. Mitt program, Detaljhandel & Service Management, är ett väldigt brett men ändå nischat program. Jag har läst olika företagsekonomiska kurser men också marknadsföring, e-handel, logistik, service management, retail management, import/export, marknadsrätt och kommer att läsa inköp, sinnesmarknadsföring, e-marketing osv. Vill ni läsa mer om programmet så kan ni göra det här.

Hur länge har du pluggat? När är du klar? Jag har pluggat till och från ett par år. Sen tidigare har jag 60hp psykologi, 60p psykosocialt arbete (KY-utb) och 15hp modevetenskap i bagaget. Programmet jag läser nu är på 3 år (180hp) och jag tar examen i juni 2014.

Hur är det på universitet, ifall man inte klarar en tenta har man en extra chans till eller är det obegränsat med chanser att göra om? Jag vet inte om det finns samma regler för alla universitet men på Linnéuniversitetet så har man rätt att få tenta av den kurslitteratur man haft i en kurs 5 gånger, därefter är det upp till varje student att kolla upp om kurslitteraturen ändrats. Jag som har en envis kalkyleringstenta efter mig har ”förbrukat” min fem tentamenstillfällen på ordinarie kurslitteratur, det vill säga den litteratur jag hade när jag läste kursen. Jag får dock fortfarande göra omtentor tills den dagen jag klarar tentan men det är upp till mig att kolla upp om litteraturen ändrats eller ej.

Vad är ditt drömjobb om du fick välja fritt och varför? Jag har flera drömjobb. Eftersom jag snart är klar med min utbildning så har jag börjat kolla mig omkring efter olika typer av jobb. Det vore otroligt roligt att få jobba med mode som inköpsassistent eller som e-handelsansvarig. Men jag hade även kunnat jobba med vitvaror och teknik. Inköp, marknadsföring, logistik och e-handel är områden som intresserar mig allra mest sen kanske det egentligen kan kvitta vad för typ av produkter det gäller. Jag drömmer om att någon gång få jobb hos Cdongroup. Jag vet att jag tidigare sagt att jag gärna skulle jobba som psykolog och det gäller fortfarande. Men jag har dessvärre förbrukat större delen av min kvot hos CSN så det går inte direkt att skola om sig. Men jag hoppas på att kunna få jobba med psykatri på ett eller annat sätt i framtiden.