May 18 2011

img_1838_148472749

Ett par av böckerna på litteraturlistan

Jag fick en fråga av Sara igår som undrade vad det är för modekurs jag läser. Jag läser en kurs som heter Mode; identitet, makt & motstånd. Kursen är på 15hp och läses via Umeå Universitet, på halvfart. Med andra ord så är kursen på distans, helt utan sammankomster och man läser kursen på 20 veckor istället för 10 veckor. Kursen består av ett enda moment men är indelat i tre mindre studieblock; Introduktion: identitet, makt, motstånd / Politik i modet och modet i politiken / Ungdomskulturer och subkulturella stilar. Vid distansstudier har man ett gemensamt forum där all kursinformation läggs upp. Det är även där uppgifter och tentaresultat hamnar. Vid detta forum kan man också chatta med andra kursdeltagare.

”Kursen behandlar hur mode kan förstås som ett individuellt uttryck men även som uttryck för olika gruppidentiteter. Hur mode kan användas för att utöva makt och motstånd är en central frågeställning, och kursen ger exempel från såväl haute couture och prêt-à-porter som från gatumode och olika subkulturella stilar. Viktiga begrepp är makt, smak, stil och identitet.” (Umeå Universitet)

I höst planerar jag att läsa en annan modekurs, även den på distans från Umeå Universitet. Kursen heter Mode; Kläder, kropp & kultur 15hp. Den kursen är mer inriktad på genus, sexualitet, social klass och modets betydelse i det moderna samhället. Vill ni veta något mer eller om ni har frågor osv så tveka inte att lämna en kommentar så ska jag svara så gott det går!