Jun 02 2015

24cec19871623c2754a17053ae847211

Bild: Stylizimo Blog

Något varje kvinna (och man!) behöver är en bra basgarderob. Ni har säkert hört det förut – jag är rätt bra på att tjata om den där basgarderoben – men faktum är att den gör så mycket för den individuella stilen och plånboken. Men vad är då en basgarderob? Jag brukar tänka som så att basgarderoben är en vit vägg som man sedan kan färglägga med hjälp av accessoarer och trendiga plagg. För mig innehåller basgarderoben enkla och tidlösa plagg, som man sedan kan kombinera med säsongsplagg och pågående trender. Svart, vitt, grått, marinblått och vinrött är genomgående färger i min garderob och hittar jag ett plagg som jag gillar så köper jag gärna samma plagg i flera färger. Viktigast är att man anpassar sin basgarderob efter sin egen stil och sina egna behov. Innan man kan bygga upp sin basgarderob måste man dock rensa ut den befintliga garderoben och det är just där vi är idag. Här kommer ett par matnyttiga tips gällande garderobsresningen;

1. Planera in din rensning! Såvida du inte har världens minsta garderob så tar det tid att rensa och gå igenom HELA garderoben. Planera därför in din rensning och avsätt verkligen rejält med tid för den. En rensning för mig tar minst en hel dag! Jag är å andra sidan något pedantisk när det kommer till att vika, hänga och färgkoordinera men en dag är ändå ett rimligt tidsspann de första gångerna.

2. Ta ut allt! Ja, du läste rätt. Precis allt ska ut ur garderoben. Lägg innehållet på golvet, sängen, soffan eller vart du nu vill men din garderob ska vara tom. Har du fler än en garderob? Då tömmer du alla på samma gång! Dammsug och damma alla ytor i garderoben när du är klar.

3. Sortera! När du har fått ut allt innehåll på exempelvis golvet så är det hög tid för sorteringen. Jag brukar utgå ifrån de 4 S;en – spara, sälj, skänk & släng. De plagg jag inte använt på ett tag brukar jag prova igenom för att underlätta mina beslut men det är inget måste. Plagg som är trasiga hamnar direkt i slänghögen såvida det inte är ett mindre fel som går att laga. Jag skulle dessutom vilja tipsa om att H&M har en insamlingshörna i varje butik där du som kund att kan lämna in trasiga textilier (oavsett märke) i utbyte mot en rabattcheck. Dessa textilier bryts sedan ner till bland annat energi och nya fibrer. Väldigt onödigt att slänga plaggen i soporna med andra ord. De plagg som du inte ser ett andrahandsvärde i och som är hela och rena lägger du i högen märkt med skänka. Överallt i stan finns det uppsamlingscontainrar för insamling av kläder. Lämna dina plagg i en sådan och du kommer att göra någon annan här i världen till en varmare person. Några plagg kanske går att sälja? Det finns mängder med grupper på Facebook som är till för försäljning mellan privatpersoner eller använd verktyg på internet som t.ex. Tradera.

4. Tänk årstider! Om du har möjlighet till det så skulle jag varmt rekommendera att du i din garderob endast förvarar säsongsbaserade kläder. Det vill säga att när det är vår och sommar har du endast vår- och sommarkläder i garderoben. Vintern och hösten ligger nerpackade i t.ex. källaren. Detsamma gäller dina skor. När du har en säsongsbaserad garderob blir det lättare för dig att hitta plagg i garderoben men också att se vad du saknar och vilka kombinationsmöjligheter det finns att tillgå.

5. Längd, färg och typ av plagg. När du nu är klar med rensningen så vill jag tipsa om att sortera in dina kläder i garderoben igen utifrån längd på det som hänger, färger eller utifrån typ av plagg. Jag själv kör en kombination av alla tre. Mina hängande plagg hänger efter längd (i den mån det går) eftersom korta plagg ofta försvinner i mängden av längre plagg. Jag försöker också att hänga blusar för sig, vika kortärmade t-shirtar för sig och linnen för sig osv. Till sist försöker jag att organisera allt i färg. Det ger ett mer lättöverskådligt perspektiv på innehållet men är också snyggare rent visuellt. Jag älskar dessutom att ha likadana galgar vilket återigen är betydligt snyggare än en uppsjö av olika varianter.

6. Ordna galgarna så att alla pekar åt samma håll. Det slinker alltid in ett par plagg i garderoben igen som egentligen borde ha blivit bortrensade men som av någon sentimental anledning fortfarande får hänga kvar i garderoben. För att råda bot på detta så kan du använda dig av galgtekniken. När du har burit ett plagg – vänd galgen. Gå igenom din garderob igen om ett halvår (eller vid säsongsbytet) – de plagg som du då inte använt är det nog dags att säga adjö till.

7. Vad saknas? När du nu har gått igenom din garderob så bör du ha en liten inblick i vad som saknas i din garderob. Detta blir en av grundstenarna till basgarderoben så se till att skriva ner allt du kommer på i ett block eller i telefonen. Finns det något du alltid kommer på dig med att sakna när du står framför garderoben? Ja då är det förmodligen ett plagg som du bör införskaffa till din basgarderob. Utgå ifrån din lista nästa gång du ska shoppa och försök verkligen att hålla dig till den för att undvika fel- och impulsköp.


Den här listan publicerade jag inne på 24Kalmar i vintras men vill gärna ha den i Fashioninks arkiv också och därför återpublicerar jag den här.