Oct 24 2012
Tänker inleda den här dagen med att skriva lite om fast fashion. Så vad är då fast fashion? Jo det är dagens modefilosofi. Snabba produktionsled och så små kostnader som möjligt. I ZARA´s fall innebär det att de kan leverera kläder med intervaller på två veckor, mycket tack vare egna fabriker. H&M kan leverera kläder på ungefär tre veckor. De har inte egna fabriker utan köper in sina produkter från ungefär 700 olika fabriker. Så vart vill jag komma med det här? Jo, fast fashion = billiga kläder = billiga produktionsled.
Ikväll sänder Kalla Fakta ett program om H&M´s fabrikslöner och jag kan bara tänka mig vilket ramaskri det kommer bli efter sändning. Jag undrar dock vart självklarheten finns? Billiga produktionsled ger inte höga löner för arbetarna. Jag undrar dessutom vart folk har varit de senaste åren när det ständigt har rapporterats om fabrikerna? Detta är knappast en nyhet. Men så fort media tar upp något kritiskt mot företagen så ska människor svälja det med hull och hår. Likadant var det angående ZARA´s personalpolitik. Jag rättfärdigar inte detta men jag ser gärna att man tänker lite kritiskt själv. Men om kritiskt tänkande innebär att man sväljer medias bild utan egna reflektioner så vill inte jag vara med. Kritiskt i all ära men det ska banne mig vara åt båda hållen.
För vad vet vi egentligen om hur det är att gå in i andra länder och skapa verksamheter? H&M äger inte sina fabriker och då är det kanske inte så lätt att ändra på arbetsvillkoren, vilket H&M faktiskt försöker göra. Det kanske finns politiska ståndpunkter som sätter stopp, handelshinder och säkert även kulturella skillnader som gör att det krävs förhandlingar på förhandlingar om förändringar. Och hur skulle många länder se ut om H&M med flera tog bort sin produktion? Skulle de må bättre? Det är så lätt att glömma allt fantastiskt H&M gör. Fashion against aids, Water aid, UNICEF osv. Det glöms på två sekunder.
Angående ZARA´s personalpolitik. Ja, vad säger man? Välkommen till verkligheten för många. Att tro att det bara är ZARA som kör oschysst spel med personalen är så naivt. Det är vanligare än vad man tror men bara för att man inte gråter ut i media så betyder inte det att problemen inte finns.